Wenskleding voor kinderen in armoede

Wenskleding voor kinderen in armoede

Bijna iedere dag maakt Linda Mulder (66) wel een kledingstuk dat toegestuurd wordt aan één van de driehonderdduizend kinderen die in Nederland en België in armoede leven. Haar strijd tegen armoede voert ze samen met zeshonderd andere vrijwilligers. In de eerste twee maanden van 2021 vervulden zij met The Foundation for Kids al 2300 kinderkledingwensen; van een legging en een winterjas tot een trui in Feyenoordkleuren en een jurk van Frozen.

Mulder: ” Wij willen niets liever dan een lach op de gezichten van kinderen toveren. Zo ontvingen wij een foto van een meisje van vier jaar die voor het eerste van haar leveren een nieuwe jurk had. Glimmend van trots liep ze een modeshow, tijdens de online les met haar klas. Zo’n beeld raakt je. Als je in een gezin elke euro twee keer moet omdraaien, dan is de keuze tussen eten voor drie dagen of een trui voor je kind snel gemaakt. Kleding is vaak een sluitpost.

The Foundation for Kids (TFFK) werd in oktober 2020 opgericht, als reactie op het stoppen van Stichting Jurk. Samen met drie andere vrouwen nam Linda Mulder de organisatie en het beheer voor haar rekening, het was immers zonde om een initiatief verloren te laten gaan waarvoor zoveel animo was en waarbij zoveel vrijwilligers betrokken waren.

The Foundation for Kids heeft als doel om kinderen van 0 tot 14 jaar, die in armoede leven, blij te maken met nieuwe kleding. De kleding wordt geheel naar de wens van het kind gemaakt door een vrijwilliger. Organisaties als het Leger Des Heils, de Voedselbank en Farent verzamelen die specifieke kledingwensen en maken ze kenbaar aan TFFK. Twee keer per week verschijnt er op de besloten facebookgroep van de organisatie een geanonimiseerde lijst met wenskleding. De vrijwilligers die lid zijn van deze groep kunnen hierop intekenen en hebben vervolgens vier weken de tijd om iets moois te leveren. Dat begint met het uitzoeken van het juiste patroon en het aanschaffen van stof en fournituren. Als het kledingstuk klaar is, wordt het op de post gedaan naar het depot van TFFK. Niet zelden doen de vrijwilligers wat extra’s in hun pakketje zoals sokken of ondergoed. Zo hopen ze te voorkomen dat minder kinderen zich ziek melden voor gymles omdat ze geen gymkleding hebben of omdat ze zich schamen voor de gaten in hun ondergoed.

Het depot van TFFK bevindt zich in Bennekom. De pakketjes die daar dagelijks binnenkomen worden van daaruit doorgestuurd naar de aanvragende instanties. De kledingbanken, kerken, GGZ enzovoorts zorgen vervolgens dat de wenskleding terecht komt bij het juiste kind. Wat The Foundation for Kids terugkrijgt zijn vele bedankjes, vaak voorzien van geanonimiseerde foto’s van blije kinderen in een nieuwe outfit. Mulder: “Er zijn zoveel kinderen die in armoede leven en die altijd in afdankertjes lopen. Ze krijgen zelden of nooit nieuwe kleding en al helemaal niet geheel gemaakt naar hun eigen wensen. Die glimlach die dit oplevert, daar doe je het toch voor.”

Meer informatie over TFFK is te vinden op www.thefoundationforkids.com. Om een officiële organisatie te worden liggen de stukken van TFFK momenteel bij de notaris. Dat maakt het ook makkelijker om straks sponsors en donateurs te werven. En die zijn van harte welkom. De vrijwilligers betalen nu de stof, de extra’s en de portokosten voor een groot deel uit eigen zak.